Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

13.11.07

50.000 quadriljoen

Ik ben bezig met handleidingen voor een grote internetprovider. Daarvoor las ik iets over IP-adressen, een getalcombinatie die uniek is voor elke computer, server enzovoort ter wereld. Op dit moment zijn er ruim 4 miljard IP-adrescombinaties mogelijk. Dat wordt een probleem, als iedereen op deze aardkloot straks zijn eigen computer heeft.

Dus heeft men een nieuw type IP-adres bedacht, waardoor er straks 2128 IP-adressen mogelijk zijn. Wikipedia brengt dit getal voor ons terug tot de menselijke maat: "Voor elke aardbewoner zijn er ongeveer 50.000 quadriljoen IP-adressen beschikbaar." Het duizelt me nog steeds.

50.000 quadriljoen... dat is het aantal atomen waaruit 500 miljoen aardbollen bestaan. Daar wordt het niet echt voorstelbaarder van denk ik. Laten we het er maar op houden dan 50.000 quadriljoen heel veel is.

Johannes @ 13:07 | link |