Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

10.8.07

Vrijdag Nieuwsdag

Huis en banaan

Ik heb een huis gekocht, bescheiden hoor. Wat ik vooral wil vertellen is de taalles die we kregen bij meneer de notaris. De man of vrouw die een huis koopt is een hypotheekgever. Hypotheek komt uit het Grieks en betekent onderpand verlenen. Het huis is dat onderpand. De bank vraagt voor de lening een onderpand dat zij bij mogelijke betalingsproblemen van de lener kunnen verkopen.

Hypotheek heeft echter een volstrekt andere betekenis gekregen in het dagelijks spraakgebruik. Daar verleent de bank de hypotheek. Dat is een draai van 180 graden in de taal. Het schijnt dat banken en intermediairs in hun reclame-uitingen daar nog wel mee worstelen. Omdat zij wel weten wat het woord hypotheek betekent, gebruiken ze dat niet zomaar in de nieuwe betekenis.

Ik ben dus nu aan het klussen, stomen en schoonmaken. De huiskamer is geel van de rook en het frituren. Ik begrijp niet dat rokers die boel niet even schoonmaken voordat ze vertrekken. In vermoed dat het komt omdat ze zelf niet zien hoe geel hun omgeving langzaam wordt. En dan bedoel ik echt geel.

Handleiding
Eigenlijk kan ik helemaal niet klussen. Vandaar dat ik vandaag een klushandleiding voor u heb. Hoe je een wc ontstopt. Hou wel een knaapje bij de hand!


VideoJug: How To Unblock A Toilet

Nou vooruit. Want u denkt wat heb ik nou aan een handleiding voor het schoonmaken van een toilet? Nog eentje dan extra gratis: hoe verwijder je krassen van een CD?. Koop eerst een banaan!

Max Dohle @ 22:07 | link |