Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

28.8.07

Nokia

Mijn collega heeft een nieuw mobieltje. Een mooie, platte Nokia. Ik complimenteer hem ermee, en vraag meteen of hij wel weet dat Nokia een stadje is in Midden-Finland. Nee, nooit geweten – maar gelukkig weet hij wél dat Nokia Fins is.

Het is de grote frustratie van de Finnen, dat de hele wereld maar denkt dat Nokia een Japans bedrijf is. Terwijl het net zo Fins is als de sauna en de kerstman. Nokia begon anderhalve eeuw geleden als rubberproducent – in Finland staan ze nog steeds bekend om hun onverslijtbare rubberlaarzen. In 1981 maakte Nokia de allereerste autotelefoons, and the rest is history.

Inmiddels is er nog een Fins merk dat de wereld verovert: iittala. Prachtig glaswerk en serviesgoed. En ik zeg het alvast maar: Iittala ligt ook in Midden-Finland, een uurtje rijden van Nokia.

Linda @ 21:05 | link |