Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

25.6.07

Enge schrijftips
Renate Dorrestein is deze week gastblogger bij Schrijf! van Trouw en geeft tips aan beginnende schrijvers. Leuk, dacht ik nog, eens kijken wat ik daarvan in mijn trainingen kan gebruiken. Achteraf had ik eigenlijk al achterdochtig moeten worden bij Renates opmerking dat er niets mooiers is dan te zien „hoe een verhaal zich opricht uit zijn eigen oersoep” en „zijn eigen poten vindt”. Maar goed.

Tip 1: Schrijf geen gedrochtje.
Je moet even weten wat gedrochtjes doen (ze staan met hun rug naar de lezer, hebben iets pedants en irritants en nodigen je niet uit, maar eisen: kom me maar ontdekken), maar verder een bruikbare tip. Afstemmen op je lezer dus.

Tip 2: Lees met de ogen van vriendin X.
OK, weer afstemmen op je lezer dus. Je kunt je hooguit afvragen waarom het per se een vriendin moet zijn en wat te doen als je geen vriendinnen hebt. Maar verder een bruikbare tip.

Tip 3: Gebruik een appelboor.
Het wordt al lastiger. Dorresteinkenners begrijpen misschien direct de verwijzing naar de walgelijke scène uit ‘Hart van steen’. Deze scène gaat over een moeder, een dochter, de duivel, een appelboor en een vagina. Meer zeg ik niet. Waarschijnlijk bedoelt ze hier zoiets als: choqueer je lezer. Bruikbare tip? Ik vraag me alleen af wat mijn vriendinnen hiervan vinden……

Tip 4: Pleeg incest met je echte broer.
Oei, dit is een hele lastige. En dat ‘echte’ roept ook nog wel wat vragen op…dat ik wel de juiste persoon heb, bedoel ik, .....En dan? Dan ga je erover schrijven? Ik denk aan Reve: Echt gebeurd is geen excuus.

Anoniem @ 12:59 | link |