Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

16.4.07

Klantvriendelijk of klantgericht?

Ogenschijnlijk lijkt er geen verschil tussen die twee te zitten. Als trainer leg ik altijd uit dat dat verschil er wel degelijk is. Het eerste is vriendelijk zijn naar je klant. Dus telefoneren volgens de etiquette en in brieven een vriendelijke toon aanslaan.

Klantgericht zijn is heel wat anders. Het betekent dat medewerkers denken vanuit de klant. Dat ze echt met iemand meedenken. Laatst overkwam mij dat gelukkig. Na eerst vier keer heel vriendelijk (dat wel) doorgeschakeld te zijn, kwam de laatste persoon met het slechte nieuws. Ik moest helemaal niet bij hun bedrijf zijn. Teleurgesteld wilde ik de hoorn al op de haak gooien. Gelukkig was deze jongen heel klantgericht. Snel interrumpeerde hij mij. Hij kon mij namelijk wél het telefoonnummer van een ándere leverancier geven. Hoera, er zijn bedrijven waar men niet blijft steken in klantvriendelijk zijn. Super.

Rolinda Buteyn @ 15:48 | link |