Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

3.4.07

Ken je stad

Dan woon je er al bijna 15 jaar, en dan blijkt toch maar weer eens hoe (historisch) slecht je een stad kunt kennen. Het overkwam mij afgelopen zaterdag in Utrecht.

Vraag mij naar een leuk restaurant, kroeg of winkel, en ik kom een heel eind. Maar over de geschiedenis van de stad Utrecht hoef je mij niets te vragen. Gelukkig zijn er mensen aan wie je dat wel kunt doen.

In het kader van een damesuitje gingen wij onder leiding van een gids een stadswandeling door Utrecht maken. In anderhalf uur tijd liepen wij langs plekken, die wij vooral kenden als restaurant (Lofen), bushalte (Domplein), collegezaal (Academiegebouw) of fietsenstalling (Kromme Nieuwegracht). Natuurlijk wisten we wel dat er veel meer betekenis achter deze locaties zat, maar wat dat precies was… Gelukkig wist de gids ons er alles over te vertellen.

Maar wat blijkt dan tijdens zo’n wandeling? We hadden die gids helemaal niet nodig. Overal in de stad hangen borden waarop je de historie van een huis, kerk of beeld kunt lezen. Alleen doe je dat dus niet. Terwijl je dat bij een bezoekje aan een andere stad wel doet. Toch jammer, want je kunt er zoveel meer van leren…

Nadja @ 11:40 | link |