Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

23.2.07

Flandriens

De wielerliefhebbers gaan weer watertanden: het is Vasten, tijd van de Vlaamse wielerweken, met als hoogtepunt de Ronde van Vlaanderen, dit jaar te verrijden op 8 april, ook nog eens Pasen! Het kan niet mooier. Tijd van eindeloze kasseienstroken, striemende wind en regen, loodzware, donkere luchten waaronder de Vlaamse helden zich stoempend een weg banen over de Muur en andere helse obstakels. Tijd van heldenverering.

En vooral tijd van de Flandriens, een woord dat elk jaar in maart en april ineens weer een opvallende entree maakt in de pers. Des te vreemder dat het woord noch in Van Dale noch in het WNT te vinden is. Bij Flandriens denken de meesten direct aan knoestige kerels, verwikkeld in hun bikkelharde strijd dwars dor het Vlaamse land, maar klopt die associatie wel? Wie of wat was een Flandrien eigenlijk? Die vraag vormt de start van een fascinerende zoektocht naar de wortels van de Flandriens door de Amsterdamse Vlaming Herman Chevrolet, van wie vandaag een boek verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers: De Flandriens. Opkomst en ondergang van een wielersoort. Een fascinerende queeste en ontluisterende demystificatie tegelijk. Een absolute aanrader.

Henri @ 11:44 | link |