Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

19.2.07

Boom Roos Vis
Zondag overleed frater Caesarius Mommers die in 1958 startte met de ontwikkeling van de leesmethode boom-roos-vis, een methode waarmee de meeste mensen de afgelopen dertig jaar hebben leren lezen. In de jaren tachtig gebruikte bijna negentig procent van de scholen in Nederland en Vlaanderen deze methode en ook vandaag de dag leert nog ruim 80 % van de derde-groepers lezen volgens zijn methode. De frater was lid van de congregatie van de fraters van Tilburg, in de 19e eeuw gesticht door bisschop Joannes Zwijsen. De stad Tilburg heeft een hoop aan de fraters te danken. Ze stichtten een weeshuis en een drukkerij (later uitgegroeid tot Uitgeverij Zwijsen).

Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van frater Caesarius gehoord, maar dat geldt zeker niet voor zijn trits boom-roos-vis. Al bijna drie jaar begint daarmee namelijk het bedritueel van mijn zoontje, vlak voor het slapengaan: het is de titel van zijn favoriete gedicht. Met dit prachtige gedicht heeft Sjoerd Kuyper Caesarius en zijn methode voor alijd voor de vergetelheid behoedt.


Boom, roos, vis

Ik leerde boom: een b,
en dan twee rondjes.
Zo: oo.
Dan nog de m
en daar stond boom.

Ik kocht een schrift
en in het schrift
schreef ik een boek.

Boom, schreef ik,
boom, boom, boom-
op ieder blad een boom.

Het stond zó vol
met bomen,
dat ik dacht:
dit is een boek
over een bos.

Ik leerde roos:
de r en weer
die oo en dan
de s van Sjoerd.

En ik kocht
nóg een schrift
en ik schreef
wéér een boek.

Roos schreef ik,
roos, roos, roos,
en dacht: een boek
zó vol met rozen
is een boek
over een tuin.

Dat was boek twee.

Daarna schreef ik een boek
over de zee.

Henri @ 22:15 | link |