Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

26.1.07

Vrijdag Nieuwsdag

De schaamte voorbij


De spellingskwestie blijft de gemoederen bezighouden deze week. Ewoud Sanders regeerde gepikeerd op een column van Jan Stroop. Stroop vindt dat spelfouten bij alle vakken op school afgestraft moeten worden en dat kinderen zich beschaamd moeten gaan voelen als ze een spelfout maken. Gelukkig is Stroop al met pensioen. Als kinderen zich moeten schamen voor een spelfout, is het morele categerorie geworden waarbij fout spellen gelijk staat aan liegen en stelen. Daar moeten we niet naartoe.
De vraag is eigenlijk wie zich nu zou moeten schamen? Het kind dat niet kan spellen of de taalkundige die kennelijk niet in staat is ze dat aan te leren? Ik vermoed toch vooral het laatste. Je kunt wel hard roepen dat het onderwijs slechte spellers aflevert, omdat er geen aandacht meer is voor dat vak, maar dan moet je ook kunnen aantonen dat dat vroeger wel goed ging. Het is tijd dat taalkundigen eens de hand in eigen boezem steken en niet over de hoofde van alle betrokken heen ingewikkelde discussie voeren en alternatieve spellingen bedenken. En laten we eerlijk zijn spellingsproblemen zijn pas ontstaan toen taalkundigen zich gingen bemoeien met geschreven taal en zij kennelijk vonden dat er een standaard moest komen. Ach, wat weet ik er ook van, ik heb gelukkig meer verstand van handleidingen.

Handleiding
Na de cursus zelf je sperma invriezen, gaan we dit weekend stamcellen isoleren uit de placenta. Welnee, gewoon thuis. Als je een man bent is het verstandig eerst de aanstaande moeder ervan te overtuigen dat de opslag van stamcellen later nog wel eens van pas kan komen voor het gehele gezin. Of zoals de handleiding schrijft: "talk to the pregnant member of the family.' Voor wie dat nog niet helder genoeg is: dat is altijd een vrouw.

Max Dohle @ 12:16 | link |