Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

3.10.06

Zwetsprijs - wie is de grootste zwetser?

Partijcongressen, verkiezingsdebatten en politieke taalstrijd: de komende weken worden we weer verwend door politiek Den Haag. Maar niet iedereen begrijpt de politici. Vooral jongeren hebben er moeite mee.

Daarom heeft de Nationale Jeugdraad (de landelijke koepel van jongerenorganisaties) de Zwetsprijs in het leven geroepen. De Zwetsprijs wordt uitgereikt aan de politicus met het onduidelijkste taalgebruik. De jongeren hebben tijdens de afgelopen algemene beschouwingen bekeken welke politici ergens omheen draaien of in jargon vervallen.

En de winnaar van de Zwetsprijs 2006 is: Maxime Verhagen (CDA). In 2004 won hij ook al. Met woorden als “aperte onwaarheden, bagatelliseren en prep camps” wist hij de jongeren vooral niet te bereiken.

Gelukkig zijn er ook politici die de jongeren wél bereiken. Femke Halsema (GroenLinks) won de Klare Taalprijs 2006. Zij heeft volgens de Nationale Jeugdraad duidelijke uitspraken, weinig moeilijke woorden en jonge taal met goede voorbeelden. Vorig jaar won SP-leider Jan Marijnissen de Klare Taalprijs.

En wie vindt u de grootste politiek zwetser?

Nadja @ 11:50 | link |