Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

16.8.06

Dat zoeken we even op

Vroeger keken we in een woordenboek, encyclopedie, telefoonboek of stratenboek om iets op te zoeken. Tegenwoordig hebben we het allemaal verpakt onder één noemer: goog(e)len.

Zoek je een recept, bedrijf, restaurant, vakantie, nieuwe auto, huis of iemand (of jezelf ;-)? Even op Google kijken. Google is veruit de bekendste zoekmachine geworden, en heeft Yahoo, Altavista of wie dan ook ver achter zich gelaten.

Het werkwoord ‘Googelen’ werd in Nederland voor het eerst in 2003 gesignaleerd. Leuk detail over de schrijfwijze (in het kader van de witte vs. groene spelling): volgens het Witte Boekje (vandaag verschenen!) is zowel googelen als googlen juist; het Groene Boekje geeft alleen googelen.

De Dikke van Dale geeft als betekenis van goog(e)len: zoeken (naar informatie) op internet. Maar de Amerikaanse bedenkers van Google zijn het hier niet mee eens. Zij willen dat de term alleen maar gebruikt wordt als er gezocht wordt met Google. Wereldwijd heeft Google mediabedrijven gewaarschuwd voor verkeerd gebruik van het werkwoord.
Let dus even op als uw standaardzoekmachine Yahoo is en u daarmee gaat goog(e)len!

Nadja @ 14:54 | link |