Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

21.6.06

STIC-conferentie Technische communicatie op maat: 'One size fits all' voorbij!

Afgelopen vrijdag bezocht ik in Utrecht de STIC-conferentie ‘One size fits all’ voorbij! De rode draad gedurende de dag was het belang van de eindgebruiker tijdens het ontwikkelproces van het product of de tekst. Erg interessant, en zeker niet alleen voor technisch schrijvers!

User Experience
Vaak zijn informatieproducten en –diensten niet voldoende afgestemd op het eindgebruik. Dit komt door contextuele factoren, maar ook doordat we vaak niet genoeg over de eindgebruiker weten. Tijdens het schrijf- of ontwerpproces vullen we deze gaten door uit te gaan van onszelf. (Klinkt het u ook zo bekend in de oren?) Maar het eindresultaat moet een intermediair vormen tussen het informatieproduct en het gebruikersbegrip. Om dit te bereiken moeten we uitgaan van User Experience (UX). UX is de directe beleving van een informatieproduct door de eindgebruiker. Deze beleving ontstaat door een samenwerking van vormgeving, gedrag en inhoud. Het gebruiksgemak, het nut, de intuïtiviteit en het uiterlijk van het product zijn hierin belangrijk.

Persona's
Om nu vanuit dit oogpunt een product of tekst te ontwikkelen, moeten we een beroep doen op ons empathisch vermogen. Maar vaak verliezen we tijdens het ontwikkelproces al snel de doelgroep uit het oog. Een handige tip om dit te voorkomen is het gebruik van persona’s. Een persona bestaat uit een foto en een beschrijving van de gemiddelde kenmerken van de doelgroep. Ook krijgt deze persona een naam. Gedurende het ontwerp- of schrijfproces blijft deze persona op het prikbord hangen. Een handige manier om je te verdiepen in de doelgroep en om bewust te blijven van de doelgroep. Bovendien krijgt je doelgroep dan ook écht een gezicht :-)

Twee seconden
Ook de lezing Twee seconden voor de laatste indruk illustreerde het belang van de eindgebruiker. Rob Does ging in op de vraag waarom sommige websites wél en andere juist niet goede sites zijn. De websites die wél goed zijn, zijn niet altijd de mooiste websites. Dit bleek wel tijdens zijn lezing. Goede websites zijn die sites die de bezoeker er in twee seconden van overtuigen op de website te blijven. De combinatie van inhoud en vormgeving zijn hierbij belangrijk. Maar goed, dit wist ik natuurlijk allang: HvdS geeft trainingen schrijven voor het web...

Cardsorting
Verder was de cardsorting-methode uit de lezing Vliegensvlug van start op overheidsites een nieuw begrip voor mij. Cardsorting is een methode om de grote hoeveelheid informatie op bijvoorbeeld overheidsites zo toegankelijk mogelijk te maken. De onderzoekers achterhalen wat de verwachtingspatronen van de websitebezoekers zijn door hen de informatie met losse kaartjes te laten ordenen. Een website die een structuur heeft die overeenkomt met de verwachtingspatronen heeft een groter gebruiksgemak. Lees hier meer over het onderzoek naar de kwaliteit van gemeentelijke websites.

Ook enthousiast?
Nog enkele leestips!
Gerry McGovern : Customer Carewords
Malcolm Gladwell: Blink
www.informationdesign.org
www.uxmatters.com
John Pruit, Tamara Adlin: The Persona Lifecycle : Keeping People in Mind Throughout Product Design

Gabrielle @ 11:54 | link |