Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

25.4.06

Nederlandse auteurs de deur uit?

Dat Mulisch ontbrak, vond ik niet vreemd, gezien zijn laatdunkende mening over Reve. Maar de rest: wat een crapuul! Ik gooi ze resoluut mijn boekenkast uit: Giphart, Zwagerman, Van Royen. Allemaal een grote bek, maar op het moment dat het erop aankomt, geven de ijdeltuiten niet thuis. Of neem René Appel, voorzitter van de vereniging van Letterkundigen. Die vond het te ver en wees er op dat Gerard Reve geen VvL-lid was.

Aldus Joost Reichenbach die zich volgens de Volkskrant behoorlijk boos maakt over de schrijnende afwezigheid van Nederlandse auteurs op de begrafenis van Gerard Reve, vorige week zaterdag in het Belgische Machelen. 'Een schande', volgens Reichenbach. En eigenlijk ben ik het hartgrondig met hem eens. De fine fleur van literair Nederland schitterde door hun afwezigheid.

Boycot
Reichenbach gaat nog wat verder en roept op tot een boycot van Nederlandse auteurs. Vindt u dat een sympathiek idee meld u dan aan als sympathisant bij Reichenbach: joost.reichenbach@hotmail.com. De auteurs die wel de moeite namen om naar Machelen af te reizen, beveelt Reichenbach overigens van harte aan. Claus en Geeraerts mogen dus, evenals Lanoye. Ook de Nederlandse auteurs Ramsey Nasr en Herman Finkers vallen vanwege hun aanwezigheid buiten de boycot.

Terugsturen
Reichenbachs weblog houdt nauwlettend bij hoe goed de boycot wordt opgepikt. De geluiden zijn positief: de boycot verspreid zich in hoog tempo via internet en de adhesiebetuigingen stromen binnen. Zoals die van Revist Jules de Wijs. Deze stelt dat hij voornemens is al zijn boeken van Mulisch ("helaas zijn dat er nogal wat") te retourneren aan de schrijver. "Ik ben klaar met Mulisch die na het overlijden van Gerard alleen zichzelf publiekelijk heeft lopen bevredigen. Ik ga zijn adres opsporen. De arrogantie kent geen grenzen, want, zo hoorde ik vanochtend op de radio, heeft opperijdeltuit Van Royen zich een groter schrijver (schrijfster) genoemd dan Reve."

Publicist Mohammed Benzakour zegt dat hij "als enige Reviaan van marokkaanse origine" zich aansluit "met heel mijn hart en al mijn bloed bij de boycot."
De Amsterdammer Herman Kamphuis stelt dat het "onbegrijpelijk en peilloos genant" is dat de Nederlandse schrijvers zo massaal verstek lieten gaan bij Reve's uitvaart. "Onomkeerbaar in al zijn spruitjesgeur; de kleinheid messcherp in beeld gebracht."

Het is niet onopgemerkt gebleven
Mocht u uw boekenkast nu inderdaad gaan uitmesten en de lege plekken toch weer willen vullen, dan is wellicht het boekje Het is niet onopgemerkt gebleven van Ton van den Boon en Chrétien Breukers dat 26 april verschijnt, een aardige suggestie. Het geeft een inleiding tot het onnavolgbare taalgebruik en een overzicht van de vele bijdragen aan de Nederlandse taal van de enige Nederlandse auteur die natuurlijk wel in uw kast mag staan, wat zich ik: moet staan: Gerard Reve.

Henri @ 14:30 | link |