Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

1.2.06

Your language needs you!
Een heel land in de ban van zijn eigen taal. Duizenden mensen op zoek naar nieuwe informatie voor het 'nationale' woordenboek. En daar dan ook nog een leuk televisieprogramma over maken. Bestaat dat echt? Kijk zelf maar zou ik zeggen: Balderdash and Piffle, elke maandagavond BBC2 om 22.00 uur.

De BBC heeft in samenwerking met het Oxford English Dictionary (OED) het nationale Wordhunt-project opgezet, waarvan Balderdash and Piffle verslag doet. Elke aflevering staat een letter centraal: afgelopen maandag de C. Van een aantal van de 46.905 C-woorden wordt onderzocht of er 'written evidence' te vinden is van een eerdere datum dan het OED vermeldt. ('The most rude C-word' werd trouwens teruggevonden in Chaucer!)

Het Engelse publiek wordt op de website van de BBC (www.bbc.co.uk/history/programmes/wordhunt) voorafgaand aan de afleveringen opgeroepen bewijsmateriaal te verzamelen. 'Did you see the 'nit nurse' before 1985? If you did, your langauage needs you! Mail your written evidence to..' . (De nit nurse is overigens de Engelse zus van onze luizenmoeder.) En reacties komen er, met duizenden tegelijk. En resultaten ook. Over de nit nurse wordt nu met gepaste trots gemeld: 'thougt to be 1985, but antedated to 1942 thanks to Wordhunt!'

Waarom zie ik dit in Nederland nou niet gebeuren?

Anoniem @ 15:50 | link |