Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

13.2.06

Alle peuters aan de toets!
Heeft het nut om kleine kinderen al vroeg op hun taalvaardigheid te toetsen? Vorig jaar vond minister Van der Hoeven in ieder geval dat kleuters daar nog niet aan toe waren en weigerde zij geld vrij te maken voor een verplichte taaltoets voor kleuters. Maar nu blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat zo'n taaltoets eigenlijk al zou moeten plaatsvinden onder peuters.

30 % minder naar het speciaal onderwijs
De onderzoekers lieten 10.000 2-jarigen een taaltoets maken, die een eventuele taalachterstand bij het kind direct zichtbaar maakte. Wanneer deze kinderen direct hulp kregen, nam de kans dat ze naar een normale school zouden kunnen flink toe. De instroom naar het speciaal onderwijs nam maar liefst met 30 % af.

Kosteneffectief
Met de landelijke invoering van de peutertaaltoets zou een bedrag van 2 miljoen euro zijn gemoeid. Dat lijkt een forse investering, maar door de besparing op de kosten voor het speciaal onderwijs die deze toets met zich meebrengt, zou de invoering aan de andere kant maar liefst 5 miljoen euro opleveren. Leer uw peuter dus maar vast omgaan met examenstress.

Bron: www.nos.nl

Henri @ 11:32 | link |