Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

7.12.05

Help de arme jurist!
Gisteren stond ik mij bij een groep jonge advocaten weer eens op te winden over hun klakkeloze gebruik van toch wel erg oubollig taalgebruik als mitsdien, mitsgaders en weshalve, om de drie bekendste dwarsstraten maar even te noemen. Kan dat niet nou echt niet anders, anno 2005?

'Ja maar', zo opperde er een: 'ten eerste staat het zo in onze formats en daarnaast vinden we het gewoon mooi.' Ik probeerde het nog met 'Dan pas je toch gewoon je format aan aan hedendaagse mooie standaarden?', maar daarop kwam pas de echte repliek: 'Ja maar, waar moeten we die woorden dan in vredesnaam door vervangen? Dat zouden we ECHT niet weten hoor.' En tsja, zeg nu zelf: als je zelf niet weet wat je opschrijft, dan zijn het best mooie woorden!

Hoog tijd voor hulp dus. Kunt u de arme jurist uit zijn/haar lijden verlossen? Een kleine quiz. Geef een hedendaags alternatief voor de volgende woorden:
A. Mitsdien
B. Mitsgaders
C. Weshalve
De oplossing vindt u hieronder, maar eerst zelf proberen, he?a. daardoor, daarom, met conclusie; b. evenals, met daarbij, alsook; c. om welke reden, waarom, met conclusie

Henri @ 09:59 | link |