Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

22.11.05

Grondwet herschrijven?

Hulde voor minister Pechtold. Hij wil in zijn vernieuwingsdrang ook de Grondwet aan gaan pakken. Herschrijven, dus. De Grondwet is nu veel te ambtelijk van stijl. Hij is ambitieus, want er moet een heuse conventie voor worden opgericht, met daarin politici, mensen uit maatschappelijke organisaties en "denkers".

Denkers? Politici? Daar wordt de grondwet natuurlijk niet helderder van. Nee, je moet zo'n klus aan laten pakken door mensen met een vlotte pen en een frisse blik. Tekstschrijvers dus. Ik weet er nog wel één. Met hoogstens een paar juristen in een adviserende rol.

Die tekstschrijvers zouden er overigens al snel op uitkomen dat je maar beter van die Grondwet af kunt blijven. Dat levert een officiële Grondwetswijziging op en dan moet je weer 2/3 van de Kamer achter je hebben. Gaat jaren duren.

Veel handiger is natuurlijk om een leuk boekje en/of een website te maken waarin de Grondwet helder en in duidelijke taal wordt verwoord. Daar kun je artikel 1 (verbod op discriminatie) herschrijven tot "blijf met je poten van een ander af", zoals Pechtold al voorstelde.

Johannes @ 13:49 | link |