Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

18.10.05

Gruwelwoorden
Kent u ze ook: van die woorden of uitdrukkingen waarbij u de rillingen over het lijf lopen en die u dus nooit zelf zou gebruiken, zelfs niet in een droom?
Een voorbeeld? Wat dacht u van 'kokkerellen'? Een soort koken, maar dan volgens de vrije school. 'Vanavond gaan we gezellig met zijn tweetjes kokkerellen'. Brrrr… Slons Miep roert in de stamppot boerenkool, heel creatief verrijkt met wat geraspte jonge kaas, terwijl manlief de HEMA-worst in plakken snijdt. Gezellig? Ja, vreselijk! Meteen in de GFT-emmer graag.
Nu we het toch over eten hebben: 'de inwendige mens versterken'. Ook zo'n uitdrukking die bij mij spontaan braakneigingen oproept. Wie zo'n uitdrukking in de mond neemt, vraagt erom uitwendig eens flink verzwakt te worden. Tezamen met degenen die hun maaltijd 'verorberen' en zij die een 'versnapering nuttigen'. Gruwelijk!
Een van de allerergste vind ik 'kroost'. Het roept op een of andere manier associaties op met kikkerdril en rottend moeras. Virtuele kindermishandeling vind ik het! Zij die hun kinderen aanduiden met 'mijn kroost' verdienen niet anders dan onmiddellijk uit de ouderlijke macht ontzet te worden.
'Vroedvrouw'? Twijfelgeval: komt waarschijnlijk door dat wroeten…

Maar voordat ik u ga vervelen met tientallen persoonlijke gruwelwoorden en –uitdrukkingen: hebt u dat ook, van die 'foute' woorden die op niet geheel verklaarbare wijze koude rillingen oproepen? En zo ja, welke zijn dat dan? Laat het eens weten!

Paul @ 14:22 | link |