Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

23.9.05

Vrijdag logdag

Het potlood

Met een potlood kun je op een servetje schrijven! Het is waar, wat een groot voordeel is dat. Je zit in een caf├ę of restaurant en je moet snel iets opschrijven. Dan is een potlood ideaal. Het potlood is een echte survivor onder het schrijfmateriaal. Het begon met de ganzenveer, maar die moest je zorgvuldig slijpen en dan eerst uitproberen (hebban olla vogela!) en veel in de inkt dopen. De kroontjespen verbeterde het werk van de schrijver en klerk enorm. Toen de balpen ge├»ntroduceerd werd, schreeuwden conservatieve mensen moord en brand: het schoonschrijven zou ter ziel gaan. Maar erg ideaal was de kroontjespen niet, en al helemaal niet voor linkshandigen die de pen in het papier drukken. Gerard Reve was de laatste Nederlander die met een kroontjespen schreef. Hij speelde zijn conservatisme graag in alles uit. Maar Reve weet allang niet meer wat een kroontjespen is.Nee, dan het potlood een grafietstaafje verpakt in een houten stokje. Iedereen heeft er een en gebruikt 'm nog. Het is verheugend dat er een weblogis ter ere van het potlood van een echte kenner. Over soorten potloden, de hardheid, de mogelijkheden, potloodkunst, de vorm, de kleuren van de doos, de geur van het hout... alles wat je altijd al over het potlood wilde weten! Geweldig!

About a month ago, I tried a pencil that I had not seen before and with whose brand I was unfamiliar. It came in a hard plastic box, with five others like it. The paint looked so thick and perfect that I almost didn't want to open the box. Ever since I did, some other pencils that I used to love seem poor and have fallen by the wayside.

Next, you might notice the smell. Yup, that's premium quality Incense Cedar, the finest grade of the finest pencil wood you are going to find. Period.

Max Dohle @ 15:02 | link |