Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

8.9.05

Medisch geheim veilig in elektronisch patiëntendossier?

Maandag verscheen het boek Medisch Geheim van publiciste Karin Spaink. In 2006 wordt het epd, het elektronisch patiëntendossier, ingevoerd. Bedoeling hiervan is dat alle behandelaars van een patient alle medische gegevens van die persoon met enkele muisklikken kunnen opvragen. Snel en efficient, zou je denken.

Wellicht, stelt Spaink, maar: hoe voer je een dergelijk plan veilig uit? Hoe zorg je dat de gevens niet op straat komen te liggen? En wat doe je als een van de raadplegers een virus met zich meebrengt?

Spaink liet de beveiliging van epd’s bij twee ziekenhuizen testen. Het resultaat? "Bij een ziekenhuis hebben mijn hackers via internet twee weken lang toegang gehad tot 1,2 miljoen patiëntgegevens en niemand merkte dat op. Ik kon de gegevens bestellen die ik wilde en kreeg ze dan binnen tien minuten per e-mail aangeleverd."

Oeps.

Interessante materie! Meer lezen voordat u het boek koopt? Voor 1,15 euro kunt u het Spainks artikel 'Het medisch geheim is in gevaar' uit de Volkskrant van afgelopen zaterdag online lezen (1980 woorden).

[Bron: de Volkskrant]

Martine @ 08:30 | link |