Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

22.9.05

Makelpraat
Veel beroepsgroepen kennen hun eigen jargon; zo spreken vissers latijn, vroedvrouwen bakerpraat en gebruiken makelaars makelpraat. Overigens voor alle duidelijkheid: met makelaars bedoel ik hier degenen die zich beroepsmatig bezighouden met het bemiddelen tussen kopers en verkopers van onroerend goed. Er zijn er ook die iets soortgelijks doen voor motorboten en zeiljachten, maar die noemen zichzelf 'yachtbroker', niet zo zeer omdat ze zich voornamelijk richten op een Angelsaksische clientèle, maar omdat 'scheepsmakelaar' hen niet chique genoeg klinkt. Waarschijnlijk realiseren ze zich niet dat het Engelse yacht een leenwoord is uit het Nederlands.

Makelpraat uit zich in (1) verkeerd gebruik van bestaande woorden, (2) een voorliefde voor ongebruikelijke, soms wat archaïsche termen en (3) een grenzeloos optimisme.

Een voorbeeld van het eerste is de veel gebruikte kwalificatie 'herenhuis': volgens Van Dale een 'aanzienlijk woonhuis in een stad'. Blijkbaar een begrip uit een tijd waarin dames nog niet geacht werden een huis te bezitten. Een aanzienlijk woonhuis in een stad dus. Wie schetst echter onze verbazing als we zien dat makelaar Dimo een herenhuis aanbiedt in Luttelgeest, een dorpje in de Noordoostpolder dat – what is in the name? – toch niet echt bekend is om zijn stedelijke allure. En ach, het is een aardig optrekje zo te zien, maar om een woning met 100 m2 woonoppervlak in de periferie van Luttelgat nu als een 'aanzienlijk woonhuis in de stad' te betitelen…

Het summum aan woongenot is voor menigeen de villa, volgens Van Dale een 'landhuis; alg. naam voor een vrijstaand aanzienlijk woonhuis, niet in een stad gelegen, of althans slechts aan de rand daarvan'. In de makelpraat is de villa buitengewoon populair, niet omdat er zoveel landhuizen van de hand gaan, maar omdat zelfs ordinaire rijtjeshuizen als (geschakelde) villa's worden aangeprijsd. Op www.bunnik-projekten.nl kunt u een beschrijving vinden van 69 stijlvolle Eilandwoningen. Woningtype A1 is een "ruime geschakelde villa". Niet zomaar een villa dus, maar een ruime villa. Dat schept verwachtingen! In schrille tegenspraak hiermee is echter het plattegrondje dat er bij is afgebeeld. In het inpandige koetshuis van de ruime villa past ternauwernood een middenklasse auto. En zo te zien moet de bestuurder wegens ruimtegebrek aan passagierszijde uitstappen. Als ik me aan de hand van het plattegrondje de living van deze villa probeer voor te stellen krijg ik spontaan last van claustrofobie. Maar laten we niet al te kritisch zijn: de villa's liggen op een eiland en dat vergoedt veel. Waar worden de ruime villa's gebouwd? Ameland, Schiermonnikoog? Welnee, ze worden gerealiseerd (makelpraters bouwen niet, ze realiseren!) op een lapje grond omgeven door een enkele sloten, gelegen in de wijk 't Zand, 'het hart van de nieuwe stad.' Hoezo 'niet in een stad gelegen, of althans slechts aan de rand daarvan?' Dat maken wij wel uit, zal makelpratende Bunnik-projekten gedacht hebben. Het zijn geen villa's die hij verkoopt, maar kastelen, luchtkastelen om precies te zijn.
Oh ja, 't Zand is onderdeel van Leidsche Rijn, een Vinex-locatie ten westen van Utrecht die enkele malen negatief in het nieuws kwam, omdat er zo benepen en klein gebouwd wordt. Het is maar dat u het weet…

Ook voor het interieur kent makelpraat zijn eigen termen. Een heer op stand leeft natuurlijk niet in een ordinaire woonkamer. Nee, dat gebeurt in een living of liever nog: een riante living. En het is natuurlijk helemaal prachtig als 'vanuit de living middels een schuifpui het balkon (z/w) bereikbaar [is]'. Middels een schuifpui!

Grappig is ook dat makelpraat 'welke' gebruikt als 'die' is bedoeld. Zo heeft Morgenstond een flatje in Almere in de aanbieding: "Via de hal bereikt u de 2 slaapkamers van diverse afmetingen, welke allemaal aan de voorzijde van het appartement gesitueerd zijn." Welke? Wat moet ik me trouwens voorstellen bij slaapkamers 'van diverse afmetingen'?
Meester Makelaardij De Stijl laat zien dat makelpraat altijd de zonnige kant van de wereld beziet: Van een 'multifunctioneel VRIJSTAAND WOONHUIS met GROTE SCHUUR' merkt de Meester op 'De uitvoering van het interieur is functioneel en behoeft enige afwerkingwerkzaamheden en modernisering' Ai, dit is makelpraat voor: het pand moet van binnen geheel worden vernieuwd. Tja, dat is waar, maar… 'U kunt hierdoor het geheel wel helemaal naar eigen smaak en believen inrichten!' Zo kun je het natuurlijk ook zien. 'Elk nadeel heb zijn voordeel', zal de Meester gedacht hebben.

Ook de eerder genoemde Almeerse makelaar beziet het van de zonnige kant als hij het heeft over een 'ruime, erg lichte living van ca 29 m2'. 29 m2? Ruim? Voor kabouter Piggelmee zeker!

Paul @ 15:16 | link |