Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

26.8.05

Vrijdag logdag

Surfend langs Boekenlogs

Op een van de startpagina's vond ik onder de letter 'B' een serie links naar weblogs over boeken. Het eerste blog dat ik aanklikte heet boekenrijk. Wat wordt de nieuwe naam van het prinsesje? Het is dus een log dat - ik kan het niet laten - buiten zijn boekje gaat. Maar er zijn ook hele serieuze berichten, die wel ter zake zijn. Rare site is de kop van een van de berichten en dat leek me in dit geval een aanbeveling, dus ik linkte vrolijk verder naar het boekenmuseum:
Hartelijk welkom in het Boekenmuseum! In dit Boekenmuseum wil ik mijn boekenverzameling tentoonstellen, zodat anderen er ook van mee kunnen genieten.
Kijk dat zijn nog eens heerlijk ouderwetse welkomstwoorden die goed passen bij de inhoud: De erfenis van tante Fie. In die erfenis zitten prachtige boeken, ik mag er als verzamelaar jaloers naar kijken. Thumbnails bijvoorbeeld van jeugdboeken. Verder is de site ook een beetje een allegaartje, rijp en groen door elkaar. Romantiek is de bindende factor. De hoofdrubrieken zijn soms opgehangen aan slechts één boek. Bijzonder is het ABC van het Naziregiem van een Vlaamse ex-gevangen. Opmerkelijk is dat de 'Israeliet' laten we zeggen heel klassiek getekend is.Daarna surfte ik naar het boekenblog dat deze week de Boudewijn Buchbrug in Almere wereldkundige maakte. Je moet er toch niet aan denken dat na je dood zo'n saaie prefab brug naar je vernoemd wordt. Arme Boudewijn. Wat moeten we van dit blog denken? Het is niet om aan te zien, maar inhoudelijk wel iets sterker dan het amateurisme dat u hierboven vond. Vooral de letters zijn veel te groot, het is een grote lettersite, vermoed ik. Een verzamelaar blogt.

Ik surf verder naar peppie en kokkie, een leutige naam voor een veel serieuzer en professioneler ogend blog dat officieel blog dat officeel 'Boekenplaza' heet met als ondertitel 'weblog over literatuur in de breedste zin van het woord.' Het opent met een verhaal en de lezer staat direct op het verkeerde been. Het is opnieuw een ratjetoe, literatureluur in de breedste zin van het woord inderdaad, samengesteld door een taalkundige die voor een aantal obscure bladen werkt. Het laatste bericht stamt alweer van november 2004. Het is om moedeloos van te worden, deze weblogs.

De literatuur verdient beter net als Boudewijn Buch. Dus snel weer naar Vlaanderen naar het blog van Jan Coucke: De Leeskamer.

Max Dohle @ 07:42 | link |