Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

9.6.05

Stijlles voor Durlacher
Jessica Durlacher is een van Neerlands succesvolste auteurs. Haar laatse boek Emoticon is een enorme bestseller. Daar staat tegenover dat het boek begin dit jaar ook werd genomineerd voor de Gouden Doerian, de prijs voor de slechtste roman van 2005; een prijs die helaas nooit is uitgereikt. Wanneer we puur zouden kijken naar stijl, dan had deze prijs Durlacher nooit kunnen en mogen ontgaan.

Reclame?
Niks zo persoonlijk als stijl. Aan de stijl herken je de schrijver. En daarmee onderscheidt die schrijver zich van anderen. Daarom is het werk van Hermans onmiskenbaar Hermans, is Reve Reve, Wolkers Wolkers en Mulisch Mulisch. En Durlacher Durlacher. Stijl is daarmee het handelsmerk van een schrijver. Op www.jessicadurlacher.com staat een fragment uit Emoticon, bedoeld om de handel in haar prachtboeken een flinke steun in de rug te geven.In dit geval betreft het echter een fragment dat stilistisch wel zo afschrikt om verder te lezen dat hier nog nauwelijks sprake kan zijn van reclame. Leest u even een klein stukje mee?

Ze zweette onbehoorlijk.Had ze maar iets anders afgesproken dan de zwarte broek en het shirt. De broek knelde en onder het shirt liep haar zweet in straaltjes naar beneden tot waar het werd opgenomen door de dikke stof.
Ze wist meteen dat hij het was, de jongen – van de foto, en door iets in zijn verwachtingsvolle blik. Ondanks haarzelf was ze een klein moment verlegen. Bars zei ze zijn naam, bijna zonder haar ogen naar hem op te slaan.


En nee, dit is echt geen uitzondering.

Zwartboek
Mocht u nog niet overtuigd zijn van de stijlarmoede die in dit fragment wordt gedemonstreerd, leest u dan het hele boek maar eens. Pagina na pagina vindt u hier de meest tenenkrommende zinnen. Gelukkig is dat niet onopgemerkt gebleven. Sterker nog: Fabian Stolk, universitair docent Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht, besloot er zelfs zijn collegereeks Actuele Romans aan te wijden. Zijn stilistische ontleding van Emoticon is indrukwekkend, maar bovenal genadeloos en werkt enorm op de lachspieren. Verplicht leesvoer voor alle stijl-liefhebbers! U vindt zijn verhaal op deze pagina.

Henri @ 10:09 | link |