Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

21.6.05

Eén van de onderwerpen op de STIC-conferentie "Technische commotie" (zie vorige post) ging over captology: computers as persuasive technology. Het houdt in dat computertechnologie toegepast wordt om ons gedrag of onze mening te beïnvloeden. Voorbeelden:

  • Klantenbeoordelingen op amazon.com en ebay.com over producten of leveranciers (gewenst effect: wij kopen omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit of betrouwbaarheid).
  • Babypoppen met sensoren waarmee tienermeisjes en geestelijk gehandicapten met een kinderwens kunnen ervaren hoe het voelt om verantwoordelijk te zijn voor een baby (gewenst effect: ze zien er van af).

Een ander voorbeeld vond ik op de weblog van het Captology Lab. Met Myfoodphone kunnen deelnemers via hun mobieltje met ingebouwde camera laten monitoren wat ze eten. Nadat ze foto's hebben verstuurd van hun maaltijden en snacks, analyseert een diëtist de voeding en levert feedback in een videofilmpje (zodat er nog enigszins sprake is van persoonlijk contact?). Hoe lang zal het nog duren voordat de Myfoodphone-diëtist van vlees en bloed wordt vervangen door een 'bot'?


Manon @ 15:49 | link |