Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

13.5.05

Vrijdag logdag

Nosferatu

Jonathan Harker is een jurist die naar Transylvanië - in het huidige Roemenië - afreist om Graaf Darcula een huis in Londen te verkopen. Aardige man deze graaf, maar hij houdt er wel wat merkwaardige gewoontes op na. Hij leeft 's nachts en bijt mensen in hun keel. De graaf heet ook wel Nosferatu, de ondode, hij gaat niet dood en leeft bovendien voort in de mensen die hij bijt. Vooral vrouwen, zoals de verloofde van Jonthan Harker. Uiteindelijk is er een Amsterdamse arts die Dracula onschadelijk maakt. Paaltje door zijn hart. Afijn, u weet dat.

Het boek Dracula van Bram Stoker begint op 3 mei met een treinreis naar Boedapest.
3 May. Bistritz . Left Munich at 8:35 P.M, on 1st May, arriving at Vienna early next morning; should have arrived at 6:46, but train was an hour late. Buda-Pesth seems a wonderful place, from the glimpse which I got of it from the train and the little I could walk through the streets. I feared to go very far from the station, as we had arrived late and would start as near the correct time as possible.
En zo begon ook op 3 mei van dit jaar het weblog dat exact op de kalenderdagen van het boek het verhaal van Jonathan Parker en graaf Dracula volgt. Het boek wordt naar de letter geblogd in de komende zes maanden. Ik vind dat een heel goed idee en het verhaal leent zich er uitstekend voor. Het aardige is verder dat er allerlei commentaar bij geplaatst is en kan worden, bijvoorbeeld over kleine foutjes in het boek. Zo heeft Tansylvanië in de Middeleeuwen een Juliaanse kalender, wat Bram Stoker kennelijk niet wist. De dagen liepen in Londen niet in de pas met de dagen in Tansylvanië.

Transylvanie het land achter de bossen is overigens een bestaand gebied in Roemenië. Het verhaal heeft de toeristische ontwikkeling van de Karpaten altijd flink in de weg gestaan. Bram Stoker heeft het land zelf trouwens nooit bezocht.

Tot slot: naast deze nieuwe vorm van publicatie, zijn er twee briljante films gemaakt van het boek: Nosferatu van F.W. Murnau (een stomme film) de latere remake Nosteratu: Phantom der Nacht van Werner Herzog, opgenomen in Delft. Met Claus Kinsky als Graaf Dracula.

Max Dohle @ 08:07 | link |