Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

21.4.05

Vrijdag logdag

Tom Coates

Eenvoud kan zo mooi zijn! Kijk naar het design van platicbag.org het weblog van de Brit Tom Coates. Een 'internet-verslaafde' die goed begrepen heeft hoe het moet. Hij heeft zijn blog deze week in een nieuw jasje gestoken, schaamteloos naakt. De tekst staat centraal, uitstekend leesbaar door de schreefloze letter en de perfecte regelafstand. Geen kleur, geen plaatjes, geen andere afleidingen in het beeld. Coates heeft het allemaal goed doordacht, hoewel je op het eerste gezicht misschien denkt 'hier is een beginner aan het werk' Niets is minder waar.

Het ontwerp geeft de ogen rust, ze gaan niet langer kris-kras over het beeld onrustig op zoek naar alles wat er uitspringt (aan misplaatste ijdelheid). Bij Coates springt er niets uit, behalve de kleur van zijn links. Ook dat lijkt me bedoeld als handig hulpmiddel voor de lezer.

Ik zou zeggen doe als Coates en gooi alle bijzaken overboord. Weg met die opgetuigede kerstbomen. Doe wat je moet doen! Breng eens wat minder kleur in je leven!

Coates blog begint met een overzicht van de meest recente berichten. Dat is voor teksten op het web altijd een goed idee. Geef de lezer eerst een overzicht van wat hem te wachten staat. Hij kan direct doorklikken naar wat hem op dat moment interesseert. Een web is immers zelden een medium dat je van a tot Z of van linksboven tot rechtsonder leest in de voorgeschreven volgorde. De bezoeker van een site heeft 'haast', hij is niet bereid om er een rustig voor te gaan zitten. Coates bedient de bezoeker op zijn wenken. Ook door de structurering van de tekst in 'hapklare brokken', de indeling in alinea's. Het maakt het zeer overzichtelijk en als je even afgeleid bent vind je je weg zo weer terug in de tekst: de draad van Ariadne!

De inhoud bestaat dagelijks uit twee elementen:
* een bericht van de schrijver
* een blokje met interessante links, vaak zonder verder commentaar.

Coates is vaak wat breedsprakig, een bericht zou wat mij betreft nog iets compacter geschreven kunnen worden. Mijn enige aanmerking op dit prachtige blog. Waren er maar wat meer blogs als plasticbag.

Max Dohle @ 12:06 | link |