Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

24.2.05

Vrijdag logdag

De strijd om de Gouden Doerian

Op het Bal Der Geweigerden – het alternatieve boekenbal – wordt, u hebt dat vast gelezen, de Gouden Doerian uitgereikt aan de slechtste roman van 2004. Jaeggi heeft als secretaris van de jury de prijs aangekondigd op zijn weblog en vervolgens de longlist gepubliceerd ('langlijst' zegt Onze Taal!). Onder die lijst staat ook een juryrapport dat stuitend kort door de bocht gaat.

Zo’n Doerian wil je natuurlijk niet winnen. Die prijs stinkt naar Doerian. Een van de genomineerde romans is De Hondenkoning van blogger Walter van den Berg. Hij is uiteraard not amused. VandenB slaat terug. Dat mag, maar het is erg onverstandig om kritiek te uiten op kunstkritiek als je zelf beoordeeld bent. Laat dat aan anderen over, meng je er zelf niet in tenzij je de kritiek gelijk geeft. Als je geschoren wordt, moet je stilzitten.

Walter van den Berg heeft blog-vrienden en die zijn even verontwaardigd. Zij waren dolenthousiast toen De Hondenkoning uitkwam, VandenB was een van hen en dat niet alleen, het gaf mogelijk uitzicht op een eigen boek!
Hanneke Groenteman bijvoorbeeld nam het direct op voor Walter. Zij noemt de jury 'keldergeleeren" en zegt zelf bedankt te hebben voor de eer in de jury plaats te nemen. En zo woedt nu de strijd om de Gouden Doerian op de blogs. En alles wordt nogal breed uitgemeten in lange lappen tekst.

De jury die bestaat uit onder meer critici en een boekhandelaar verweert zich nu ook. Jaap van Straalen bijvoorbeeld verantwoordt zijn deelname in de jury door te stellen dat er veel te veel rotzooi op de boekenmarkt is en dat het koren beter van het kaf moet worden gescheiden. Hij heeft natuurlijk gelijk. In 2004 waren er 15.000 nieuwe titels. Dat drukt sommige boeken weg, die beter verdienen.

Maar het is de vraag of die verantwoording achteraf of van tevoren is ontwikkeld. Het lijkt erop dat het laatste het geval is. Misschien een schrale troost voor de genomineerden: de prijs wordt uitgereikt door Zeeman, de man die het slechtste boekenprogramma ooit heeft gemaakt.

Max Dohle @ 03:00 | link |