Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

28.1.05

Vrijdag logdag

Vier fraters

Een oase van rust noemde Trouw het weblog van de vier 'fraters uit Tilburg' (al jaren een begrip in die stad!). Paul, Casper, Albert en Niek houden met zijn vieren een weblog in de lucht. Nog slechts 106 fraters zijn er in Nederland. Fraters zijn geen paters, maar leken die hun leven in dienst stellen van barmhartigheid.

Bij fraters denk ik direct aan Frater Venantius van Wim Sonneveld. In katholieke kring was die act vrij beroemd. Venantius speelde gitaar en zong liedjes met een overdreven zachte-g en was volstrekt onnozel. Deze fraters zijn dat ook wel een beetje vooral als ze met de harde werkelijkheid geconfronteerd worden. Maar ze zijn ook uiterst gedreven en serieus met hun frater-zijn bezig. Arme frater Niek moest wel wat wennen aan de ruwheid van sommige forumbijdragen!

Fraters zo lees ik op de site leven in een congregatie, een soort vereniging die zichzelf een aantal regels heeft opgelegd en erop gericht is dat de leden steeds meer een ‘barmhartige broeder’ mogen worden. De congregatie is opgedeeld kleinere woongemeenschappen. De officiële naam is: ‘de Congregatie van de Fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van barmhartigheid’. Gewijd aan Maria dus. Ja en ze geven natuurlijk ook tien argumenten vooral geen frater te worden.

Tekst
De fraters kennen natuurlijk het jargon van de zachte sector: ruimte maken, onverwerkt verleden en meer van dit soort zwarte woorden. Dat is jammer.
Ze gaan in hun teksten wel een beetje op de hurken vind ik in zinnen als: 'Vroeger deden de rijken soms iets goeds voor de armen en dat heette dan barmhartigheid.' Het is vast professioneel geschreven, maar de zinslengte is steeds hetzelfde wat de seriueuze ondertoon ook wel saai maakt. Staccato. Het is me ook net iets te levensblij en opgewekt en goed doordacht allemaal. Smaak nog kraak.


Hoewel ik het verlangen naar rust en eenvoud met met ze deel, is dat fraterschap toch echt niks voor mij.
Ze geven op de site ook antwoord op 'niet-gestelde vragen'. Ik zou dat ongestelde ... afijn.....


Max Dohle @ 05:17 | link |