Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

23.11.04

Generatie SMS

Het is in dit weblog al eerder ter sprake gekomen; volgens sommige taalkundigen verloedert de Nederlandse taal door MSN en SMS. Steeds meer jongeren schrijven SMS-taal. Ook in situaties waarin dit niet zo gebruikelijk is. Denk bijvoorbeeld aan proefwerken op school.

In Trouw is een artikel verschenen over dit fenomeen. In dit artikel komen vooral docenten aan het woord, die opmerken dat de jeugd de 'echte' taal niet meer kent en denkt dat SMS-taal de enige taal is. Best grappig om te lezen.

Wat in het artikel wordt vergeten, is dat het niet de eerste keer is dat onze taal veranderd. Op een gegeven moment had niemand het tenslotte meer over 'vleesch noch visch', maar was iets gewoon 'vlees noch vis'. Waarschijnlijk heeft de generatie eerder daar ook wel problemen mee gehad...

Ook de reacties onder het artikel zijn interessant. Met een van de reagerende mensen kan ik het wel eens zijn: "Wat een conventioneel gepruttel zeg... Taal=dynamisch, gelukkig maar.


Marleen @ 10:51 | link |