Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

10.9.04

Vrijdag logdag

Zaai

Ik belandde toevallig op het weblog van jnnk. Voordien associeerde ik het altijd op de een of andere manier met 'junk'. Hoe ik er kwam? Ik vond via Google iets over taal - Duits dictee - en dacht met een taallog van doen te hebben. Ik was natuurlijk een beetje teleurgesteld dat het een 'meisjesdagboek' was.

Okay, lifelog, een dagboek is veel introverter. jnnk gaat heel af en toe over taal, ik neem aan dat de schrijfster een 'talige achtergrond' heeft, maar verder gaat het vooral over haar leven. Het is goed geschreven, daar ligt het niet aan, beter dan alle andere lifelogs. Maar net als die andere 'meidenlogs' is het allemaal niet bepaald opwindend of vernieuwend. Dat vind ik wel de grootste makke van de Nederlandse lifelogs: ze zijn niet echt gedurfd of diepgaand. Het is allemaal zo tam. Albert Heijn speelt altijd een grote rol. Boodschappen doen en zappen is het meest opwindende van de dag. Is het wel de moeite waard om daar dagelijks over te schrijven? Natuurlijk de bezoekers komen met tientallen of honderden langs. Maar dat lijkt me geen argument om het te doen.

Als je goed kunt schrijven, waarom verspil je talent dan aan al die braafheid? Ik zou zeggen: kom op, ga eens wat beleven! Raak me eens diep! Geef eens een cynische of tegendraadse mening! Laat me het een oneens met je zijn!

Een mooi log is het overigens wel, sober en mooi vormgegeven.


Max Dohle @ 21:12 | link |