Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

17.8.04

Vindbaarheid van vacaturesites

"Hoe goed zijn vacaturesites vindbaar via zoekmachines?" vroeg BuyWays zich af. BuyWays houdt zich bezig met met internetstrategie en –technologie. Ze onderzochten de gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid van negen vacaturesites. Het antwoord op de vraag blijkt niet zo positief.

BuyWays heeft de vier meest gebruikte trefwoorden (vacature – vacatures – baan - werk) voor vacaturesites getest. Wat blijkt? Vijf van de negen sites scoren in minder dan 20% van de gevallen een top50-notering. Behoorlijk beroerd dus, aangezien de meeste surfers echt niet de 50 eerste zoekresultaten bekijken, maar niet meer dan 10 á 20. Dus daar ga je als vacaturesite...

BuyWays zoekt de oorzaak van de slechte noteringen in het verkeerde gebruik van metatags (HTML-codes die informatie over de site bevatten, bijvoorbeeld trefwoorden en een omschrijving van de site). Vaak staan er teveel trefwoorden in en dat kan negatieve gevolgen hebben voor de score bij zoekmachines.

Tja. Inderdaad, dat zou kunnen. Maar is dat nou De Oorzaak van het resultaat van BuyWays? Lijkt me niet: metatags zijn nauwelijks van belang voor scoren bij zoekmachines. Titels, daar draait het om. Neem nou de titel van de pagina "Zoek een baan" op Monsterboard.nl:

Monsterboard.nl -- The world's leading careernetwork

Ja, da’s mooi dat ze het leading careernetwork zijn, maar zo’n titel bevat geen woorden die een surfer gebruikt om vacatures te zoeken. Of neem de eeerste pagina van StepStone:

StepStone - Your career, your life, your future!

Ja, wel, mijn carriëre en mijn leven, maar niet mijn vacaturesite met deze trefwoorden!

Tja. Zoals BuyWays al aangeeft: 'De grote vacaturesites zijn goed bekend en kunnen dus bezoekers trekken zonder zoekmachines, maar door beter vindbaar te zijn in de zoekmachines zullen ze nog beter bezocht worden.'


Martine @ 12:05 | link |