Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

4.8.04

Online uitlaatklep

Met de komst van het wereldwijde web en e-mail is sociale en psychische hulpverlening ook veranderd. Steeds vaker grijpt de hulpbehoevende medemens niet meer naar de telefoon, maar logt in op het internet. Chatten is de meest favoriete manier om hulp of steun te zoeken of je hart te luchten.

Stichting SOShulp Nederland is een van de hulpverleners in Nederland. Vorig jaar ontvingen zij 2563 hulpvragen via de e-mail en chat. Opvallend is dat het aantal chat-hulpaanvragen met wel 64% is toegenomen. De meeste chatters waren vrouwen (82%). Maar is dat vreemd? Vrouwen ‘kletsen’ van nature al meer dan mannen.

De stichting denkt dat de toename van hulpvragen via internet vooral voortkomt uit het feit dat mensen contact via het internet anoniemer en veiliger vinden dan per telefoon. SOShulp Nederland wil het hulpaanbod via internet nu verder uitbreiden, onder meer door meer online hulpverleners achter de chat te zetten.

Marleen @ 10:13 | link |