Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

10.7.04

Weesie Fleischbaum

Ik heb jullie wel gemist hoor in die twee weken! Wat er allemaal niet gebeurd is in blogland! Een snelle blik vertelt me dat GeenStijl onder vuur ligt. De redactie van GeenStijl bestaat onder andere uit: Martijn Koolhoven, Romke Spierdijk en Dominique Weesie. Alle drie werken zij bij de krant van slapend Nederland (onderzoek, spelletjes en autootjes). Hun voortdurende flirt met het racisme op hun log werd beloond met maar liefst 17 meldingen van racisme in het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Internet.

Maar dat niet alleen, veel aardiger is dat Fleischbaum – iemand met zo’n pseudoniem moet wel een vrouwenhater zijn – zelf als Pinokkio de jokkebrok door de mand viel. Dezelfde Fleischbaum die zich fel keerde tegen STIVORO, bleek in zijn verslag over de voetbalwedstrijd Nederland – Duitsland voor de Telegraaf een aantal Nederlanders op te voeren die reuze teleurgesteld waren over het verlies van Oranje tegen Duitsland. Hij zoog het uit zijn grote duim. Wat is er gebeurd? Dominique Weesie (alias Fleischbaum) deed voor de Telegraaf verslag van de wederwaardigheden van het legioen Nederlandse voetbalfans in Portugal. De wedstrijd leek gespeeld, Duitsland ging winnen en Weesie tikte alvast zijn stukkie: ‘Terwijl de Duitsers de drie punten luidruchtig vierden, droop het merendeel van het Oranjelegioen stilletjes af.‘ Dat was nog niet zo erg, maar wel kwalijk was wat er toen volgde: Weesie voerde een aantal Nederlanders op die hij letterlijk ‘citerend’ hun verdriet liet uiten over de verloren wedstrijd. Helaas voor Weesie was de eindstand 1-1, helaas voor Weesie verstuurde hij zijn verslag alvast naar de krant en helaas voor Weesie plaatste de Telegraaf per ongeluk dit verslag en viel Weesie als jokkebrok door de mand en de Telegraaf natuurlijk ook (maar dat is geen nieuws). Weesie overtrad basisregel nummer 1 van de journalistiek en alles wat hij voordien schreef, kan daarom niet serieus genomen worden!

Update: Weesies verdeging komt erop neer dat hij vanwege de deadline altijd twee stukjes maakte en het legioen dan ook om twee quotes vroeg, bij winnen en verliezen. Die verdediging is niet sterk. Je kunt natuurlijk best met twee versies werken, maar voer dan geen mensen op die je in snikken uit laat barsten over een verloren wedstrijd die op dat moment nog gewoon aan de gang is. Weesie schrijft na een quote over de zogenaamd verloren wedstrijd ".... snikte Wilma Slinger uit Driebergen bij het verlaten van het stadion." Dat kan gewoon niet juist zijn! En nu zeg ik het nog voorzichtig!

Max Dohle @ 19:22 | link |