Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

23.6.04

Rare jongens, die Amerikanen

Net terug van een heerlijke vakantie in de Verenigde Staten van Amerika. Ongeveer 11.000 km gereden, dus heel veel snelwegen gezien. Toch bleven we ons verbazen over de manier waarop de Amerikanen hun verkeersregels kenbaar maken.

Waar we in Europa ons grotendeels laten leiden door eenvoudige een eenduidige symbolen op verkeersborden, gebruiken de Amerikanen vrijwel altijd tekst. En dan nog het liefst verschillende termen voor hetzelfde verschijnsel. Neem bijvoorbeeld een doodlopende weg: ‘not a through street’, ‘dead end’ en ‘no outlet’ zijn maar een paar van de termen die we zijn tegengekomen. Vooral ‘No outlet’ bracht ons enigszins in verwarring. We waren toch niet op zoek naar goedkope winkels (outlet stores). :-) Geef me dan maar gewoon ons bekende verkeersbord. Een plaatje zegt toch meer dan duizend woorden.Waar de Amerikanen dan wel met symbolen werken, is het vaak nog een heel karwei om erachter te komen wat je nu moet doen. Ze zijn namelijk nogal laat met aangeven. Neem bijvoorbeeld onderstaand verkeersbord:Weet u bij het zien van deze bordenbende nog waar u precies heen moet? Wij dus af en toe niet. Een groot voordeel in Amerika, je mag bijna overal een U-turn maken. Van die mogelijkheid hebben we dus veelvuldig gebruik gemaakt...

Marleen @ 14:18 | link |