Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

15.6.04

Gmail revisited (5)

De privacy-kwestie: “If Gmail creeps you out, just don’t sign up.”
Toen Google Gmail aankondigde en er en-passant bij vertelde dat de inkomsten uit advertenties komen die geplaatst worden op basis van de inhoud van e-mails, stond driekwart van de wereld op z’n achterste benen. Zo schreef Webwereld:

"Google denkt de dienst te kunnen financieren door tekstadvertenties bij e-mails te vertonen. De reclame wordt afgestemd op de inhoud van de berichten. Bij een mailtje van iemand die schrijft dat hij zin heeft in een biertje, komt dan bijvoorbeeld een advertentie van Heineken te staan.

'Vanuit privacyoverzicht is het totaal onacceptabel dat Google de e-mail scant, zelfs als ze zeggen dat de gegevens niet worden doorgegeven of zijn terug te voeren op personen', aldus Gary Ruskin van de consumentenorganisatie Consumer Alert tegenover CNet."

Maar is het allemaal wel zo erg? En is hetgeen dat Google doet uitzonderlijk? Als je ’t David Pogue van de New York Times vraagt, is het antwoord op die vragen ‘nee’:

"[...] if you're that kind of private, Gmail is the least of your worries. You'd better make sure that the people at credit-card companies, mail-order outfits and phone companies aren't sitting in back rooms giggling at your monthly statements. Heck, how do you know that your current e-mail providers - or the administrators of the internet computers that pass mail along - aren't taking an occasional peek?
Still, you feel what you feel. If Gmail creeps you out, just don't sign up."

Zelf ben ik de advertenties nog niet tegengekomen, maar ik heb mijn account dan ook niet erg instensief gebruikt. David Pogue deed dat wel en hem viel op dat de advertenties voornamelijk verschijnen als je merknamen noemt, dan ook nog met hoofdletters geschreven moeten zijn. Bij persoonlijke mailtjes aan familie of vrienden verschijnen ze nauwelijks.

Daarbij komt ook nog dat Gmail geen irritantje promotietekstjes plaatst onderaan e-mails. Concurrenten als Hotmail en Yahoo doen dat wel.

Toch wat huiverig voor de Gmail-scan van uw e-mail? Dan kunt u Gmail natuurlijk altijd nog gebruiken als opslagplaats voor grote bestanden die u online wilt bewaren om er altijd en overal bij te kunnen...

(Hier vindt u het hele artikel van David Pogue. Om het te bekijken moet u zich eenmalig registreren bij de NY Times.)

Martine @ 09:42 | link |