Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

19.3.04

Vrijdag logdag

Elfje Twaalfje

Onze taal heeft deze week twee weblogs onder de aandacht gebracht. de eerste over het Klingon, dat is een taal die men spreekt in Startrek (dat ik tot mijn grote vreugde nog nooit gezien - of gelezen? - heb). De ander is een zeer opmerkelijk weblog van iemand die alles op zijn log zet wat hij aan teksten vindt op voorwerpen die hij koopt: schroevendraaiers, kleding, batterijen, chipkaarten nou ja echt alles: text on things. Een citaat:

print cartridge

hp HEWLETT PACKARD IA7 hp HEWLETT R PACKARD 17 HP C6625A Always Clear, Always Sharp NO1P2B Intended for single use only. Ink may be harmful if swallowed. 15 ml IA1 M MAL D8 8025 T HP 1999 c 20020610 L N4 1R0043 IA4 >PET-GF15,PUR< IB1

De logger is een Nederlander, zoveel is wel duidelijk. Hij koopt zijn handschoenen bij het Kruidvat en zijn batterijen bij de Hema. Een beetje speurder zou wellicht nog kunnen vaststellen hoe groot hij is (aan de maten van de kelding enzo). Mooi log! Ik hou daar wel van. Maar houdt hij het vol?

Het tweede log - bologh - is geschreven in Klingon, maar gaat ook over Klingon. Het alfabet kunt u erop vinden bijvoorbeeld. Beetje agressieve letters vind ik. Kennelijk zijn mensen in staat in deze verzonnen taal met elkaar te 'communiceren'. Het motto:

"Holvam 'ej latlh Holmey vIqelmeH Holvam vIlo'. jISIv, jIghojmoH, jIqon, jInep, jIleS. DalaDlaHchugh chaq DalaD 'e' DatIv"

Er zijn wel meer van dit soort fictietalen. Tolkien bedacht het 'Elf' en nog zo wat waar je als kabouter mee vooruit kunt. Er zijn zelfs middelbarescholen waar je deze talen erbij kunt leren. Kun je stoer meer voor de dag komen (de school zegt dat het goed is 'voor het zelfvertrouwen'). Mijn motto is ontleend aan: Fran Burden die op de vraag 'spreekt u Elf?' antwoordt:

No, I am very glad to say that I do not speak "Elvish" and it will be a cold day in hell before I do.


Max Dohle @ 10:05 | link |