Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

20.2.04

Vrijdag logdag

Klaver

Het meest opvallende aspect van het NRC-weblog van Marie-José Klaver is de opmaak. Die straalt voornamelijk rust uit. Niet al te veel margeteksten - waarin de webloggers normaal gesproken zichzelf op de voorgrond zetten - spaarzaam gebruik van illustraties en kleur en de tekst komt door de opmaak in vier grijze kolommen helder tot uitdrukking. Ik vind dat mooi, maar smaken verschillen.

NRC-lezers kennen Marie-José Klaver als internetjouraliste: ze verzorgt de rubriek apenstaartje met allerlei wetenswaardigheden over het web en lezers kunnen haar vragen stellen over internetkwesties. In deze rubriek die wat het onderwerp betreft dicht tegen haar weblog aanleunt, gaat ze veel dieper in op allerlei kwesties een geeft raad. Haar weblog is vooral een linklog: links met een korte inleiding. In de krant is ze journalist, op het log is ze boodschapper.

In november is zij haar sobere weblog begonnen en als je de oudste berichten ziet, merk je dat ze later veel compacter is gaan schrijven. Dat is een goede ontwikkeling: kort en krachtig. "Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over allerlei digitale zaken: privacy, wetgeving, beveiliging, bijzondere websites en cybercultuur." Dat zijn haar thema's dus. Het zijn soms berichten die je wel vaker in gespecialiseerde internet of taalweblogs tegenkomt, soms zijn de berichten uniek. De moeite waard.


Max Dohle @ 08:57 | link |