Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

13.2.04

Vrijdag logdag

In het taalschrift poneert Theo Jansen de stelling dat het maken spelfouten getuigt van slechte manieren. Hij maakt er dus een morele kwestie van. Met die merkwaardige stelling bevindt hij zich in het taalschrift in goed gezelschap, want bijna iedereen is het wel met hem eens. Vreemd! Ik bedoel we maken eerst omwille van de consistentie ingewikkelde spellingskwesties en roepen vervolgens dat wie het niet kan slechte manieren heeft. Dat is cath22!
Laat ik de knuppel dan ook maar eens in het hoenderhok gooien. Mijn stelling luidt

Taalkundigen zijn direct of indirect niet in staat gebleken om de Nederlanders goed te leren spellen.

Er is een nieuw log dat taalpuristen heet. Zij noemen het maken van taalfouten zelfs 'taalterreur'. De loggers van taalpurist loggen taalfouten en wat dies meer zij, en er zijn ook inzenders die taalfouten aan de man brengen. Dan kun je wel aan de gang blijven natuurlijk. Je hoeft de internetveilingen maar af te lopen en je vindt de spelfouten bij bosjes. U weet het: "verkeerd in goede staat".
Spel- en taalfouten publiceren is een oud idee, Vrij Nederland doet dat al jaren, maar daar gaat het om het komische effect. Daar is weinig neerbuigends aan. Dat geldt wel vaak voor de echte taalpuristen. Er zit altijd iets neerbuigends in dat openlijke vertoon van de taalpurist of is het ijdelheid? Wat u wat het is met taalpuristen, ze hebben zo vervelend gelijk.

Dit bericht bevat spelfouten: zoek ze alle acht!

Max Dohle @ 10:19 | link |