Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

15.12.03

Van de consument & de handleiding

Al eerder klaagde ik over een beroerde handleiding bij mijn (verder prachtige) fornuis. Nu is de impact van zo’n klacht op dit weblog ongetwijfeld niet zo groot, maar bij een dergelijke klacht in een consumentenprogramma als Kassa ligt dat anders. Zaterdag toonde Kassa een homevideo over een zeer onbruikbare handleiding bij een stoofpan. De fabrikant had geluk: het merk van de pan werd niet genoemd. Gebeurt dat wel, dan loopt het imago van het bedrijf toch wel een flinke deuk op.

Blijkt maar weer eens dat handleidingen vaak de sluitpost zijn. Het kan echter ook 180 graden anders, zoals Vodafone laat zien. Afgelopen weekend ontving ik de handleiding bij mijn nieuwe abonnement. Ziet erg goed uit! Helemaal in huisstijl (lekker rood), mooie foto’s (hoewel ik de connectie tussen de foto’s en mijn telefoon nog niet helemaal zie, maar misschien denk ik niet hip genoeg), leuk losbladig formaat (A5 liggend) in een stevig mapje. Qua uiterlijk heeft het meer van een marketingmiddel dan van een handleiding, maar inhoudelijk is alles in orde. Aantrekkelijk, duidelijk en bruikbaar. Wat wil een mens nog meer van een handleiding?


Martine @ 11:10 | link |