Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

4.12.03

PowerPoint voor sissies?

Onze Taal linkte zondag naar een artikel uit The Chronicle of Higher Education. Dit artikel van William Germano bevat allerlei tips voor het verbeteren van uw presentaties. Een van de tips is 'PowerPoint is for sissies':

    PowerPoint is for sissies. All right, not for sissies, exactly, but it's being done to death. PowerPoint Makes Everything Really Important in a Telegraphic Way. That's Fine in Some Cases, But It Gets Tiring When It Happens Too Much. Besides, PowerPoint is the triumph of the quick "fact" over the art of argumentation. And a lecture is, or should be, a kind of argument. It's more, too -- a chance to observe a voice, a body, a brain, and a personality engaging an audience with similar interests. If you put your bulleted ideas up on slides, your audience will look at the slides, not at you. You'll also be teaching them that What You Have to Say Can Be Summarized in a Few Words. Can it?
Dit stuk bleef de afgelopen dagen door mijn hoofd dwalen. Is het inderdaad zo dat PowerPoint-dia’s afleiden bij een voordracht? Ik denk het niet.

Dat wil zeggen: niet als het een goede presentatie is. Een goede PowerPoint-presentatie is duidelijk gestructureerd en bevat steekwoorden en korte zinnen die de lijn van het verhaal weergeven. Op die manier ondersteunt een presentatie het verhaal dat de spreker houdt. De toehoorder weet wat hij ongeveer kan verwachten. Door een PowerPoint-presentatie op die manier te gebruiken, zal de aandacht vooral uitgaan naar de spreker – op de dia’s is immers maar weinig te lezen.

Een PowerPoint-presentatie waarin net zoveel staat als verteld wordt, zal inderdaad voornamelijk afleiden van de spreker. Geef dus nooit teveel weg op de dia’s.

Een goede presentatie is dus juist een leidraad bij het luisteren naar het verhaal. Met andere woorden: zonder het verhaal erbij is de presentatie niet erg duidelijk. De PowerPoint-presentatie is dan ook geen ultrakorte samenvatting van wat de spreker verteld, zoals Germano beweert.

Dit laatste is trouwens ook een goede reden om je PowerPoint-dia’s niet zonder toelichtend verhaal te verspreiden (bijvoorbeeld via internet); een argument dat Amy Gahran onlangs maakte op haar weblog Contentious (zie http://blog.contentious.com/archives/000071.html en http://blog.contentious.com/archives/000072.html)


Martine @ 09:23 | link |