Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

22.12.03

Jingle bells

De kerstman is nog vrij jong. Hij is Sinterklaas (Santa Claus), meegenomen door de Hollanders naar de VS. Coca Cola gaf hem een nieuw uiterlijk. Zo gaat dat in de VS.Santa verhuisde ook van het warme Spanje naar de koude Noordpool. Zijn schimmel ruilde hij in voor een slee (Horinzontaal, twee letters): ar. Maar wie op zoek gaat naar de ar in de slee zal teleurgesteld worden. Een ar is niks. Het is een afkorting van mijn naam: nar. Het was ooit 'narrenslee', maar met het lidwoord 'een' ervoor, verdween de 'n' op den duur. Waarom wordt het een narrenslee genoemd? Van Dale weet het: "het tuig van het paard is behangen met bellen of pluimen". Narrenbellen. In Amerika heten ze jingle bells - rinkelbellen - en de slee is een one horse open sleigh. Waar de bellen zitten, leest u in de tekst van jingle bells. Maar waarom zijn het narrenbellen? Morgen het vervolg.

Max Dohle @ 10:17 | link |