Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

23.12.03

De nar in de ar (slot)

Nog steeds zoekend op het trefwood 'narrenslee'. stuitte ik op een verwijzing naar een afbeelding van een 17e eeuwse arrenslee in Leiden. Woorden, woorden, ik had nog helemaal niet aan beelden gedacht. Ik heb een foto gemaakt van een gevelsteen van een voormalige Leidse ijskelder. DAT 'T FRIEST staat bij de slee. De ar bracht het ijs naar de ijskelder, waar je ijs kon kopen om levensmiddelen koel te houden.Het viel me op dat de slee qua vorm doet denken aan een narrenschoen. De schoen met de belletjes aan de kromme teen. Lag daar de oorsprong van de jingle bells? Werd de slee zo genoemd omdat hij aan een narrenschoen doet denken? Ik ging verder zoeken naar plaatjes van sleden en toen vond ik de oplossing: er zat wel degelijk ooit een nar in de slee. Deze houtsnede dateert van ca. 1525 gemaakt door Sebald Beham:Taalhistorici vertellen over de narren bij de vastenavondvieringen. Zij vervoerden in het narrenschip al het maatschappelijk ongewenste. Als er ijs was, is dat vast ook gebruikelijk geweest met arrensleden. De belletjes herinneren aan dat Middeleeuwse gebruik. Ook de belletjes van de kerstman. Prettige kerstdagen!

Max Dohle @ 11:16 | link |