Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

29.9.03

Weblog op papier?

Het Media-katern van de Volkskrant schreef afgelopen zaterdag over het boek The Baghdad Blog. Dit boek bevat (delen van) het weblog van Salam Pax, Where is Raed?. Salam, inwoner van Bagdad, begon dit log in september 2002. Het gaat over zijn dagelijkse leven in Bagdad, wat het een zeer interessant & intrigerend log maakte tijdens de oorlog in Irak (zie ook dit berichtje in de maart-archieven van HvdS logt).

Iemand zag wel brood in dit log en besloot er een boek van te maken en zo verscheen The Baghdad Blog. Ben best benieuwd hoe een weblog op papier bevalt. Geeft het niet een achterhaald gevoel? Leuk aan dat log was dat het heel actueel was. Het bood een heel ander perspectief op de oorlog dan jij als lezer tegelijkertijd ontwikkelt door de media.

Daarnaast zijn er nog meer kenmerken van weblogs die minder handig zijn op papier. Links bijvoorbeeld. Tekst met URL's ernaast die je vervolgens in je browser moet intikken, dat werkt niet echt. Of de tik-, taal- en spelfouten. Er zit een bepaalde snelheid aan het loggen die ervoor zorgt dat je niet uitgebreid je teksten gaat schrijven en redigeren voor je ze online zet. Zouden ze zijn daadwerkelijke taalgebruik intact hebben gelaten?

Last but not least: de vertalingen die ervan verschijnen. Wat blijft er over van de realiteit van het log als je het in het Nederlands of het Russisch (ik noem maar wat) leest? En dan ook nog van papier. Ik weet het niet hoor…


Martine @ 09:22 | link |