Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

19.9.03

Vrijdag logdag

Loggen als een krant

De Volkskrant snapt er niets van. Ze snappen de codes van het loggen niet, ze snappen niets van het schrijven van teksten voor het beeldscherm en het weblog is oersaai.

De kern van het probleem is dat krantenjongens zijn gaan loggen. Columns worden zonder aanpassingen domweg op het log gezet. De krantenlezer heeft vaak al haast, de internetter nog veel meer. Die leest dat dus niet. De tekst is te lang, het beeld tot de rand gevuld met het zwart van de letters.

Dat geldt ook voor de zojuist aangetreden Hans Wansink die lange lappen tekst produceert en zich helemaal niets aantrekt van zijn lezer en de regels van het schrijven voor beeldscherm. Hij schrijft nota bene de voorpagina van het log. De man moet zo snel mogelijk terug naar de kolommen van de krant.

De webredactie heeft het log opgedeeld in onderwerpen, opnieuw als een krant. Dat is uiterst merkwaardig. Loggen doe je simpelweg na elk voorgaand bericht, de variatie maakt het aangenaam. Als ik de Volkskrant een advies zou mogen geven: beperk je tot de rubriek “op het web” en voeg plaatjes toe aan de tekst. Zet de rest gewoon in de krant waar het hoort.
Maar ik vrees dat het oude motto geldt: is niks, blijft niks, wordt niks.

Schoenmaker hou je bij je leest, anders is er niemand die je leest!

Max Dohle @ 10:03 | link |