Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

4.8.03

Ongeschikt voor consumptie?

Een week of twee geleden berichtte ik over een Alertbox van Jakob Nielsen over de ongeschiktheid van PDF-bestanden voor het lezen van het beeldscherm. Nielsen ageerde in die column tegen het gebruik van PDF om allerlei informatie (met name lange rapporten) op websites te plaatsen.

Kurt Foss, werkzaam bij Planet PDF, is het echter niet met Nielsen eens. In het Planet PDF-weblog schrijft hij vandaag een kritisch stuk over de (un)usability van het downloaden van rapporten in PDF-formaat (!) van de website van de Nielsen Norman Group. Als hij uiteindelijk een rapport van Nielsen heeft gedownload, blijkt dat er geen interne navigatie in zit: geen bookmarks en geen klikbare inhoudsopgave. Totaal niet bruikbaar, is Foss' conclusie.

Een leuk stuk met terechte kritiek. Nou ja, gedeeltelijk terecht. Want dat het gedownloade bestand geen interne navigatie bevat, is niet echt vreemd. Nielsen vindt immers dat je PDF-bestanden wel kunt gebruiken om informatie te verspreiden die bedoeld is om af te drukken. En dát is dan ook zijn bedoeling met de PDF-bestanden. En in PDF-bestanden die bedoeld zijn voor afdrukken, is geen interne navigatie nodig.

Maar goed, één van de richtlijnen die Nielsen heeft opgesteld voor (grote) PDF-bestanden, is "State clearly that the PDF file is for printing only." En dat doet 'ie zelf dan weer niet...


Martine @ 13:07 | link |