Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

15.7.03

Users Hate PDF

Bovenstaande boude uitspraak komt van 'usablilitygoeroe' Jacob Nielsen, uit z'n nieuwste Alertbox. Nu zijn boude uitspraken Jacobs specialiteit ("Opening up new browser windows is like a vacuum cleaner sales person who starts a visit by emptying an ash tray on the customer's carpet." Pfffffffff...) en vaak ben ik het niet met hem eens. Maar nu even wel!

PDF is inderdaad niet echt geschikt om informatie over te brengen op het beeldscherm. Toch wordt het formaat heel vaak gebruikt om allerlei informatie te verspreiden, bijvoorbeeld op intranetten. Handleiding online? Even een PDF maken, lekker gemakkelijk. En dat terwijl PDF-bestanden lastig te lezen zijn op het beeldscherm: het is een weergave is van tekst en vormgeving die bedoeld is voor papier! Bovendien navigeert het lastiger. Sterker nog: meestal navigeert het niet, omdat de maker van het bestand geen interne navigatie (zogenaamde bookmarks of bladwijzers) heeft aangebracht...

Ik vind PDF een prima formaat om informatie te verspreiden via het beeldscherm - zodat het afgedrukt en vanaf papier gelezen kan worden. En als je het dan toch ook een beetje handig wilt maken voor online lezen, dan graag interne navigatie!

Martine @ 11:48 | link |