Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

10.7.03

Explosief bericht

‘De meisjes dragen zelfmoordriemen met een kilo plastic springstof….’ aldus een bericht op de voorpagina van onze kwaliteitskrant NRC over de aanslag afgelopen zaterdag in Moskou. Gruwelijke aanslag natuurlijk, zet je aan het denken: hoe en waarom twee jonge vrouwen, meisjes nog, zo wanhopig kunnen worden. Alleen: dat ze dit deden met een kilootje plastic? Voordat u uit voorzorg kinderspeelgoed begint op te ruimen, bang dat het spontaan explodeert: het gaat natuurlijk niet om plastic springstof. In het ongetwijfeld Engelstalige oorspronkelijke bericht was er sprake van plastic exlosives. En plastic betekent hier niet plastic, maar plastisch ofwel kneedbaar. Dikke staven dynamiet zijn wat lastig weg te moffelen onder een zomers T-shirtje, met kneedbare springstof gaat dat een stuk makkelijker. In bepaalde kringen was die ‘plastic’ springstof overigens beter bekend onder de naam Semtex. Maar misschien heet dat nu anders, sinds de Tsjechische overheid de producent ervan heeft opgekocht, met als doel beter te kunnen controleren aan wie het wordt verkocht …. (http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/1780549.stm)Paul @ 15:56 | link |