Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

19.6.03

RuG neemt plagiaatscanner op in examenreglement

Een berichtje van het ANP van enige dagen terug. De economische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen gaat gebruik maken van een 'plagiaatscanner' om te controleren of studenten hun scriptie niet hebben gestolen of gekocht via internet. Een scriptie wordt voortaan afgekeurd als meer dan 20 procent ervan te herleiden is naar bestaande werkstukken.

De plagiaatscanner is een zoekprogramma dat passages en alinea's uit een tekst vergelijkt met internetteksten.

Ik ben nu wel benieuwd of de hierboven te lezen tekst door de plagiaatscanner komt. Ik heb mijn uiterste best gedaan alle ANP-zinnen te parafraseren, maar je weet maar nooit.

Combinatie plagiaatscanner en Bullfighter (zie gisteren)
Een combi van deze plagiaatscanner en het anti-bullshitprogramma Bullfighter vormt natuurlijk een ijzersterke troef in onze eeuwigdurende strijd tegen leeghoofdigheid, ijdelheid en luiheid. Ik voorzie grote mogelijkheden voor een dergelijke combinatie bij sollicitatieprocedures (ook voor ministers en staatssecretarissen), functioneringsgesprekken en uitgeverijen.

Wat is uw Diekstrascore?
Misschien moeten we de combinatie vernoemen naar een bekende plagiarus: René Diekstra. Iedere wetenschapper, journalist, schrijver, student kan dan pronken met zijn Diekstrascore; hoe lager deze score, hoe oorspronkelijker en duidelijker het schrijfwerk van de desbetreffende persoon is.

Willem Hendrikx @ 10:22 | link |