Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

9.5.03

Bloggerdeblog

Onlangs mijn boekenkasten weer eens opnieuw ingericht met als resultaat enige dozen richting koninginnemarkt en het Rode Kruis. Eén boek vond ik jammer genoeg niet terug (in een doos verdwenen?). Het betreft het meesterwerk Zalig zijn de schelen van Herman Pieter de Boer en Betty van Garell uit 1980. Dit boek kan gelden als een (literaire?) blog avant la lettre. Het boek bestaat uit een briefwisseling tussen de schrijvers op een ‘blog’-manier. De ondertitel zegt het al: “Honderden verhalen, anekdotes, curiosa en ongewone illustraties”.

Maar zo verder nadenkend (jaja het is weer vrijdagmiddag) wordt er al geblogd sinds de klassieke oudheid: de Ideeen van Multatuli, de dagboeken uit de 17e en 18e eeuw of de epigrammen van Martialis. Kortom: het toevoegen van willekeurige en vaak onnozele gedachten aan beeldscherm of papier behoort tot een hoge cultuurvorm en mag daarom niet als onbeduidend worden afgedaan.

Voor de liefhebbers

Zalig zijn de schelen is de eerste helft van een (denk ik) katholiek spreekwoord dat luidt: Zalig zijn de schelen, want zij zullen God tweemaal zien.
Wie dit spreekwoord opzoekt op de verder erg handige site www.spreekwoord.nl komt wel bedrogen uit.

Willem Hendrikx @ 15:39 | link |